Els Jutges de BCN impulsen la Mediació en casos de Família i Plets Civils

c_mediacio_2011
Els jutges de primera instància de Barcelona han acordat per unanimitat derivar a la mediació molts assumptes civils, sempre que considerin que amb aquest mètode es poden assolir millors resultats que amb la resolució judicial.
 
Es tracta, doncs, de potenciar la mediació com a via alternativa de resolució de conflictes menys traumàtica que enfrontar dos litigants a una sentència, la qual cosa alhora ajudarà a mitigar la saturació judicial.
 
En aquest sentit, la magistrada de Raquel Alastruey, precursora de l'acord, opina que el sistema de mediació és beneficiós tant per als ciutadans com per a l'Administració de justícia. “A través d'aquest procés, les persones es fan responsables dels problemes i de la situació i no deixen la solució en mans de tercers. Per tant, no és imposada per un jutge”, explica. Al seu entendre, el mètode és més eficaç i ràpid i, a més a més, descongestiona els jutjats de plets inútils i evitables. La magistrada, però, reconeix que encara queda camí per recórrer: “S'ha de crear una cultura de la mediació entre els advocats i els ciutadans. No està suficientment assumida”, encara que no tots els casos poden derivar-se cap a aquest sistema. La xifres desvetllen que va costar a engegar el sistema, però que en els últims anys l'avenç ha estat notable. En concret, les mediacions que han acabat amb acord s'han multiplicat per 10 des del 2005, i el nombre de sol·licituds de ciutadans van passar de les 462 del 2005 a les 2.151 del 2010. Els casos derivats des dels jutjats al llarg del 2010 van arribar als 1.412 (per només 33 al 2005).
 
A Catalunya hi ha en l'actualitat uns 1.600 mediadors homologats. Tots són llicenciats i han realitzat un curs d'especialització, explica Anna Llanza Sicart, directora del Centre de Mediació de Dret Privat de Catalunya.
 
La mediació familiar ja fa alguns anys que funciona, i no tan sols en assumptes de família com ara divorcis o separacions, sinó també per resoldre conflictes de convivència entre fills i pares o sobre la cura d'avis o persones depenents. La Llei del 2009 va modificar l'anterior normativa del 2001 sobre la mediació familiar i va ampliar a Catalunya les competències a altres àmbits del dret civil, com ara els conflictes entre veïns, en les comunitats de propietaris, les reclamacions de quantitat, lloguers, protecció de dades i dret a l'honor i, fins i tot, la coexistència de cultures.
 
Al CMDPC també estan començant a arribar, segons la seva directora, assumptes d'impagament d'hipoteques.

BancSabadell Professional

bancsabadell2

 
 
 
Guardar
Guardar

Cursos de Litigació

 cursos litigacio
 
 
Guardar
Guardar
Guardar
Guardar
Guardar

Català a la Carta

 
catala a la carta
manifest justicia

Cercar

cursos empresa
Guardar
Guardar
Guardar

Santander Justicia

sant justicia fondorojo RGB
 
Guardar

Llengua Catalana

 
Baner TerminologiaJuridicabanner catala llei PolLing
 
Guardar

Últim@ Instànci@

Últim@ Instànci@

Actualitat

Noticias Jurídicas
 
CICAC Notícies
 
CGAE Actualidad
 
Diario La Ley
 
inmigracion extranjeria